Open Monumentendag Ludgeruskerk

Monumentendag-9-9-2017Op zaterdag 9 september was het Open Monumentendag 2017. Door deze dag konden belangstellenden meer dan 4000 prachtige monumenten bezoeken in Nederland die gratis toegankelijk waren. De gemeente Dronten en Elburg organiseerden dit jaar de Dronten & Elburg Orgelroute. Het jaarthema luidde ‘Boeren, burgers en buitenlui.
Om tien uur startte de orgelroute in De Ark in Dronten. Hier werden de belangstellenden zeer gastvrij met koffie/thee en iets lekkers ontvangen. Organist Harry Haasjes bespeelde en vertelde over het Flentroporgel. De organist speelde een aantal stukken waar het karakter van het orgel goed naar voren deed komen. Er was mogelijkheid om met een zogenaamd ‘orgelbusje’ van het ene monument naar het andere monument te gaan of op eigen gelegenheid de route af te leggen. Om 11.15 uur arriveerde het gezelschap met burgervader van Dronten en de wethouder van Elburg bij de Ludgeruskerk. Voor het bespelen van het kerkorgel in de Ludgeruskerk was Jan Venema benaderd vanuit de gemeente Dronten. Hij bracht werken, op het onlangs gerestaureerde Maarschalkerweerd-orgel, ten gehore uit de bouwtijd van het orgel (César Franck Léon Boëlmann) en in het kader van het thema een zestal deeltjes uit “Der Morgen und der Abend’voor het speelwerk in de Festung Hohensalzburg. Juist het verschil tussen beide orgels vonden vele bezoekers een openbaring en maakten zich bewust van het eigene van ieder instrument. Om zo goed mogelijk te ‘profiteren’ van de muziekstukken, verdeelden de bezoekers zich heel natuurlijk over de gehele kerkruimte.
In de Meerpaal werd een lunch aangeboden door beide gemeenten en rond 13.00 uur werd het gezelschap ontvangen in het Orgelmuseum in het Elburgse stadkasteel. De orgelroute werd afgesloten door beiaardier Martien van der Knijf met een stuk op het carillon van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Elburg.
Al met al, ondanks dat het pijpenstralen regende, een heel gezellige en muzikale dag. Wij gaan ons uiterste best doen dat de Ludgeruskerk in 2018 wederom in het programma wordt opgenomen.
Marian Visser (LR)